Ja chciałem zgłosić, że bardzo nie podoba mi się obecna forma prowadzenia ćwiczeń z następujących powodów:
- niektórzy pracują - ustawiali sobie plan tak, żeby np czw i pt mieć wolny. Wymuszanie na studentach by spisywali te zadania w dwa określone dni jest moim zdaniem nie w porządku.
- na ćwiczeniach jak jakiegoś zadania nie rozwiązałem miałem możliwość się dopytać i zrozumieć. (tutaj są też anonimowe rozwiązania - dla kogo i po co są te ćwiczenia?).
- same zadania są sprawdzane z perspektywy osoby znające rozwiązanie zadania - to znaczy, że jak wezmę rozwiązanie i nie znam rozwiązania to nie koniecznie je zrozumiem - lub zrozumienie tego zajmuje więcej czasu niż samodzielne rozwiązanie…
Mój pomysły na rozwiązanie tych problemu byłby następujący:
- na spisanie rozwiązań jest tydzień czasu? - (tylko co z grzybami?! ) - Jeśli dostaniemy rozwiązania tydzień później nic się z perspektywy studenta nie zmieni (tak mi się wydaje), umożliwia to lepsze zarządzanie czasem studentom.
- Po czasie wrzucenia poprawek, jest jakiś czas na zadawanie pytań - sam uważam, że zadawanie pytań jest moim zdaniem największą o ile nie jedyną zaletą prowadzenia ćwiczeń z JFIZO.
Na innym przedmiocie (SJU) sprawdziliśmy rozwiązanie prowadzenia wykładu na Discordzie (z udostępnianiem ekranu przez prowadzącego) i myślę, że tam wypadło to bardzo dobrze (była możliwość zadawania pytań). Niestety wymagało to od prowadzącego innego przygotowania. (samą tablicę moim zdaniem można nawet zastąpić tabletem graficznym - jest to jakiś wydatek ale jeśli założymy, że epidemia potrwa dłużej to może warto by było gdyby uczelnia (sam byłbym gotów się złożyć na taki sprzęt dla prowadzącego) zakupiła parę sztuk dla prowadzących).
Na SJU spisywaliśmy rozwiązania zadań w ogólnodostępnym dokumencie, gdzie każdy mógł na żywo pisać komentarze z pytaniami (odnośnie fragmentów rozwiązania) - myślę, że tutaj też by się to sprawdziło w ramach ćwiczeń.