Możliwości pracy na studiach

Cześć,

jestem obecnie uczniem klasy maturalnej i jestem prawie pewien, że będę składał papiery na informatykę na UWr. Nie jestem jednak z Wrocławia i z tego powodu przeprowadzka wiąże się dla mnie ze kosztami, które ze względu na ciężką sytuację finansową są dla mnie bardzo obciążające.
Stąd pytanie: jakie mam szanse, by (w miarę możliwości) zacząć pracę w IT już podczas studiów – powiedzmy, że na drugim, trzecim czy czwartym semestrze? Jak to obecnie wygląda wśród studentów? Mam już trochę doświadczenia i własnych projektów i zakładam, że w te wakacje będę się jeszcze więcej dokształcać.

Z góry dzięki wielkie wszystkim za odpowiedź. :slight_smile:

Cześć.

Osoby z ciężką studia sytuacją finansową mogą zniwelować koszty, wnioskując o akademik, który jest zazwyczaj tańszy niż wynajem pokoju. Dostępne jest stypendium socjalne po spełnieniu określonych warunków. Istnieją również inne sposoby pozyskania funduszy.

Dużo osób w Instytucie Informatyki zaczyna pracę na drugim lub trzecim roku. Nokia jest popularnym pracodawcą w tym okresie, zapewniającym elastyczny grafik specjalnie pod studentów. Na pierwszym roku osób pracujących się prawie nie spotyka, studenci są raczej wtedy skupieni wyłącznie na nauce.

Moim zdaniem jeżeli UWr to uczelnia, na którą chciałbyś uczęszczać, to warto zainwestować pieniądze nawet w kilka semestrów. W szczególności w pierwszy, by się przekonać czy to naprawdę miejsce dla Ciebie. Z biegiem czasu może się okazać, że znajdziesz właściwą pracę i problem stanie się nieaktualny, a jeżeli nie — to do studiowania zawsze można wrócić po uzbieraniu nowych środków. Ostatecznie to tylko moja opinia i nie znam szczegółów Twojej sytuacji.

Jeżeli chciałbyś popytać o opinie inne osoby, to Discord studentów Instytutu jest miejscem aktywnej dyskusji. Gdybyś był zainteresowany, prześlij mi wiadomość prywatną, a ja w odpowiedzi prześlę linka.