Szczerze mówiąc, też żałuję, że w naszym gronie nie ma nikogo ze studentów/studentek informatyki. Dowiedzieliśmy się o tym w momencie wywieszenia listy kandydatur, kiedy nie można już było się zgłaszać. Wybory organizowane są centralnie. Ja też nie jestem zadowolony z działania Uczelnianej Komisji Wyborczej w temacie informowania o wyborach. Na posiedzeniu Parlamentu Studentów poruszyłem tę kwestię, jednak UKWSS twierdzi, że wszystko super, bo wymogi regulaminowe zostały spełnione. Dla mnie rozsądnym minimum byłoby przynajmniej rozesłanie mejla do wszystkich, ale no cóż.
Jesteśmy tylko ludźmi, którzy zobaczyli informacje na stronie na uni.wroc.pl i zgłosili swoje kandydatury. Nikt z nas nie wpadł na pomysł masowego promowania tego, bo wtedy nie pełniliśmy żadnej funkcji. Troszkę dziwne byłoby pisanie do wszystkich studentów “cześć, my kandydujemy, wy kandydujcie” będąc zwykłymi studentami, bez pewności, że dostaniemy się na jakiekolwiek stanowiska. Ale ostatecznie wyborów de facto nie było - przy ośmiorgu chętnych na dziesięć miejsc jakiekolwiek głosowanie nic by nie wniosło. Niemniej jednak wszystkie informacje były i są dostępne tutaj: https://uni.wroc.pl/dzialalnosc-studencka/samorzad-studentow/.
Nie chciałbym, żeby WRSS WMI była źle postrzegana za to, że Uczelniana Komisja Wyborcza Samorządu Studentów mogła zrobić więcej, ani za to, że poprzednia kadencja nie poinformowała studentów o wyborach. Na pewno mogę obiecać, że o kolejnych wyborach poinformujemy wszystkich na naszym wydziale skutecznie. Niebawem powinny odbyć się wybory uzupełniające i bardzo bym się cieszył, gdyby dużo osób z II wzięło w nich udział jako kandydaci. Przy okazji, tak jak opublikowaliśmy na Facebooku (i napisał p. Bednarczyk), właśnie trwa rekrutacja do komisji, do których zapraszamy wszystkich zainteresowanych działaniem w ramach samorządu.
Liczę na taką samą współpracę z Instytutem Informatyki, jak z IM (czyli możliwie najściślejszą). Moją intencją jest, żeby samorząd działał dla całego Wydziału.
Czyli w skrócie - róbmy rzeczy, będą wybory uzupełniające, w przyszłości będzie lepiej.
Dawid Migacz
Przewodniczący WRSS