Ja dzisiaj zrobiłem wykład przez Hangouts Meet (to co mammy w cs), próbując pisać po slajdach i wnioski są następujące:
- Do nagrywania wykładów OBS (już wzmiankowany powyżej) jest OK, choć ustawienie całości bierze z 30min (służę pomocą). Za to można nagrywać pojedyncze okienka, kamerkę, itd itp.
- Meet zrobiony z kont w cs.uni.wroc.pl obsługuje teoretycznie do 100 osób na raz, ale w praktyce na moim laptopie (stare i7, SSD, 16GB RAM) Chrome zawieszał komputer przy 30 wyciszonych (!) słuchaczach. Może problemem było, że udostępniałem okienko powerpointa, a nie cały ekran, ale musiałem restartować komputer bo w pewnym momencie chrome się zawiesiło i zostawiło sterowniki mikrofonu w złym stanie. Sensownie Meet działał przy 8-10 użytkownikach.
- Być może optymalnym rozwiązaniem jest stream (z nagrywaniem) wykładu przez OBS, a coś tekstowego do zadawnia pytań, ewentualie meet który nie uwspólnia ekranu i robi tylko jako kanał tekstowo-głosowy. Ogólnie wadą takiego rozwiązania jest że dla płynnego odtwarzania wideo się zbuforuje i słuchacze będą opóźnieni od parunastu sekund do paru minut (??) co pewnie i tak uniemożliwi im zadawanie sensownych pytań głosem, ale na pytania tekstowe można odpowiadać z małym opóźnieniem, lub samemu je pisać dla szybkiej odpowiedzi słuchaczy.
- Mam komputer z piórem Wacoma jakby ktoś chciał spróbowac (działa średnio). Na Windowsie całkiem dobrze PowerPoint wspiera pióro, można zrobić slajdy i po nich mazać, na linuksie Xournal jest OK. Gdybyśmy chcieli kupić Wacomy, to sugerowałbym te drogie z wyświetlaczami - kiedyś używałem bamboo bez wyświetlacza i nie udało mi się przyzwyczaić że patrzę na ekran, a nie na rękę, ale długo nie próbowałem, to może spowodować za duży koszt nauczenia się.