Edukacja zdalna w czasie pandemii

Osobiście nie widziałem żadnej niewdzięczności w pytaniu kolegi. Wątpię także, że ktokolwiek odbiera decyzje kadry jako atak personalny na siebie samego i miałem wrażenie, że osoby odpowiadające za kwestie komunikacyjne i decyzyjne w II też to tak odbierają. Przykro mi tylko, że nasza czysta ciekawość została odebrana w sposób tak emocjonalny stawiający nas w złym świetle.

15 polubień

Tak jak kolega wyżej napisał, w żadnym wypadku nie chciałem wyjść na niewdzięcznego wobec reakcji kadr na nadzwyczajną sytuację w tym semestrze. Nie rozumiałem po prostu sytuacji związanej z regulaminami; jeżeli tamta wiadomość brzmi roszczeniowo i negatywnie wpływa na relacje pomiędzy pracownikami a studentami - to chcę zaznaczyć, że nie było to moją intencją.

10 polubień

Czy w takim wypadku najbardziej zbliżoną formą nie będzie forma egzaminu jaka obwiązuje na Metodach Programowania?
Wydaje mi się, że byłaby to dokładnie taka forma jaka obejmowała osoby które w tym roku zaliczały ćwiczenia. Moim zdaniem wtedy wszyscy byliby równo potraktowani.

10 polubień

Śniło mi się dzisiaj, że studenci z ostatnich kilkudziesięciu lat domagają się zaliczenia wszystkich przedmiotów, z których nie zdali egzaminu, a które w tym roku można było zaliczyć na podstawie ćwiczeń.

31 polubień

Szczerze współczuje, studenci potrafią wejść na głowę :wink:

Wiem, że do rozpoczęcia nowego semestru jeszcze sporo czasu jednak czy są już jakieś przemyślenia/informacje o tym czy wrócimy od października? Jeśli np. rozważa się prowadzenie kolejnego sem zdalnie/ jakiejś jego części kiedy mniej więcej można się spodziewać informacji o tym?

2 polubienia

Trwają intensywne prace. Raczej nie planujemy wprowadzać wyższego poziomu ograniczeń niż ten, który zostanie narzucony przez władze państwowe.

W tej chwili rozważamy różne wersje w tym hybrydowe - m.in. zmniejszenie liczności grup, wykłady zdalne, ćwiczenia stacjonarne, niektóre pracownie na pewno można będzie zrobić całkowicie zdalne. Planujemy też zorganizować (na wydziale) dwa pilotażowe studia umożliwiające wykłady zdalne przy tablicy.

15 polubień

Chciałabym zapytać, czy egzamin z AiSDu będziemy pisać w maseczkach. Wydaje mi się, że tego wymagają i przepisy, i względy bezpieczeństwa, ale matury chyba pisali bez, więc zastanawiam się, jak to będzie u nas.

Z tego co wiem to standard jest taki, że jak już się siedzi z dala od wszystkich to maseczkę można zdjąć. Dopytam jeszcze.

3 polubienia

Należy zachowywać dystans, w trakcie pisania egzaminu na sali maseczki można zdjąć.

W dniach egzaminów będą odkażane sale, poręcze, klamki i toalety.

1 polubienie

Dzień dobry,

w jednym z wcześniejszych komunikatów była informacja, że od 1 czerwca budynek Instytutu jest otwarty dla studentów. W związku z tym chciałbym się zapytać, czy oznacza to, że zniesiony został obowiązek pisania podania do Dyrektora ds. ogólnych o zgodę na skorzystanie z pracowni. W szczególności chciałbym zapytać, czy jeśli chciałbym skorzystać z pracowni w Instytucie w celu zdawania egzaminu ustnego – a co z tym związane przetestować jakiś czas wcześniej czy sprzęt, który posiadam (kamerka, tablet do pisania) jest kompatybilny z komputerami pracownianymi – to czy wystarczy, że tak jak przed zawieszeniem zajęć zostawię legitymację na portierni, czy też będę musiał posiadać dodatkowe dokumenty.

Wydaje mi się, że z poniższych zasad wynika, że pojedynczy student do pracowni może wejść:

Zawsze można zadzwonić na portiernię i zapytać czy akurat nie dzieje się coś nietypowego co powoduje niedostępność pracowni - tel.: 71 375 7958

Do budynków Wydziału wchodzić mogą tylko pracownicy, doktoranci i studenci. Pozostałe osoby mogą wejść do budynku po wcze śniejszym umówieniu z pracownikiem.

Wygenerowałem ciekawą statystykę na podstawie logów z systemu SKOS z przedmiotu “Logika cyfrowa” i chciałem się nią podzielić. Na poniższym wykresie zobrazowana jest w pewnym sensie gorliwość w dostępie do materiałów przedmiotu. Dla dostępów do trzech różnych rodzajów zasobów (listy zadań, nagrania z wykładów, slajdy w PDF) obliczyłem różnicę pomiedzy czasem dostępu do tego zasobu a datą powiązanego terminu na oddanie zadania, następnie obliczyłem z tego histogram. Na osi poziomej jest ta różnica liczona w dobach, doba 0 to termin oddania zadania. Oś pionowa pokazuje liczbę osób na tydzień.

cyfrowe2020_deadline

Kolejny wykres pokazuje te same dane, ale pokazuje dłuższy przedział czasu - widać na nim, które zasoby są interesujące już po terminie (np. do powtórek).

cyfrowe2020_deadline_ogon

Ostatni wykres jest być może najciekawszy. Jest to wykres XY, gdzie każdy punkt jest jednym studentem. Oś pozioma znaczy to samo, co w poprzednich wykresach; pozycja punktu na osi X oznacza średnią różnicę między czasem otwarcia zasobu a terminem oddania zadań. Na osi pionowej jest oznaczony procent zdobytych punktów, liczony zgodnie z zasadami zaliczania przedmiotu.

cyfrowe2020_zaliczenie_vs_deadline

14 polubień

Ostatnio na stronie Pana Przemysława Wiszewskiego pojawiła się taka informacja - " …będziemy kształcić w trybie stacjonarnym (laboratoria i praktyki), mieszanym (konwersatoria, ćwiczenia) i zdalnym (wykłady, seminaria). Chciałbym jednak, by o wyborze konkretnych form mogli decydować dziekani, dyrektorzy instytutów i kierownicy katedr, bo oni najlepiej będą znali uwarunkowania lokalowe i organizacyjne swoich jednostek." oraz " wychodząc z przedstawionych wyżej przesłanek w minionym tygodniu rozpoczęliśmy z panią prorektorką Gabrielą Buglą-Płoskońską prace nad zarządzeniami, które wchodząc w życie 1 września będą regulowały pracę na Uniwersytecie w czasie epidemii, w szczególności w zakresie kształcenia. ". Czy możemy w takim razie założyć, że tego 1 września dostaniemy informacje z których przedmiotów zdecydowano się prowadzić zajęcia stacjonarnie ( w szczególności czy ze wszystkich/żadnych), czy będzie trzeba poczekać przykładowo tydzień od wydania tego zarządzenia? Znajomość konkretnej daty mogłaby pomóc osobom szukającym mieszkania/aktualnie wynajmującym.

2 polubienia

Nie wiem, jak będzie, ale sygnały docierające od dyrekcji (włącznie z postem dyr. Wieczorka powyżej) konsekwentnie wskazują, że większość wykładów będzie zdalnie, a ćwiczenia itp. będą stacjonarnie lub hybrydowo. To znaczy, że te osoby, które mieszkają daleko od Wrocławia powinny myśleć o znalezieniu mieszkania/pokoju (choć może jeszcze nie podpisywać umowy lub zadbać o dogodne warunki wypowiedzenia). Gdybym ja szukał, to zwracałbym uwagę na warunki do pracy zdalnej bardziej niż na lokalizację (choć warto szukać w miejscach, skąd można w miarę bezpośrednio, z ominięciem centrum, dojść lub dojechać do instytutu). Bardzo mało prawdopodobne jest, żeby szczegółowa lista przedmiotów pojawiła się 1 września.

Ja osobiście mam nadzieję, że swoich studentów będę mógł kształcić bezpośrednio przez pierwsze 6-8 tygodni roku akademickiego. Jak się zacznie grudzień, przeziębienia i powszechny kaszel, to raczej wszystko będzie zdalnie.

Plan zajęć jest w tym roku wyjątkowo trudny do ułożenia przez powyższe zasady; na przykład między wykładem zdalnym a ćwiczeniami stacjonarnymi musi być nieco więcej, niż 15 minut przerwy, bo inaczej to nie ma sensu. Jest dużo pomysłów i dyrekcja intensywnie pracuje nad wyborem najlepszych rozwiązań.

2 polubienia

Nasz dziekan właśnie teraz spotyka się z rektorem-elektem w sprawie organizacji przyszłego semestru.
Poniżej wklejam komunikat, który został właśnie opublikowany w systemie zapisów.
Będziemy Was informować o wszystkich decyzjach na bieżąco.

Drodzy Studenci,

trwają prace nad organizacją zajęć w semestrze zimowym. Zgodnie z rekomendacjami Rektora Elekta planujemy część zajęć prowadzić wyłącznie zdalnie, a część w formie stacjonarnej. W szczególności chcielibyśmy zapewnić możliwość regularnych zajęć w budynku Instytutu dla studentów I roku, a także zajęć obowiązkowych (w szczególności ćwiczeń) dla studentów wyższych lat. Wykłady, repetytoria i niektóre pracownie będą się odbywać zdalnie. Sposób prowadzenia pozostałych zajęć zostanie ustalony wkrótce, i będziemy Was o tym informować na bieżąco.

Przygotowując rozwiązania musimy pogodzić potrzebę regularnych, bezpośrednich spotkań studentów z nauczycielami oraz konieczność zapewnienia bezpieczeństwa sanitarnego. W przypadku znacznego pogorszenia się sytuacji epidemicznej wszystkie zajęcia mogą być okresowo prowadzone wyłącznie w trybie zdalnym.

2 polubienia