Pytanie do zadania 7:
Czy jesteśmy w stanie zrobić zrównoważoną superpozycję pewnych wybranych przez nas stanów kwantowych? Dokładniej, czy mając zbiór A \subseteq [N] umiemy zrobić stan:
\sum_{x \in A} \frac{1}{\sqrt{|A|}} | x \rangle ?
Tak. A na dodatek zawsze możemy założyć, że N jest potęgą dwójki. Wtedy to jest w ogóle łatwiutko.
Link, nie ma zaskoczenia, ten sam:
Zapraszam na ćwiczenia!
Bardzo przepraszam za opóźnienie. Przez ostatnie dwa tygodnie próbowałem skleić kilka nakręconych komórką fragmentów wykładu i za każdym razem drugi wychodził albo do góry nogami, albo w zasadzie w ogóle bez obrazu. Beznadziejna robota.
Pierwsza połowa wejść w zadaniu 4. to dokładnie te wejścia, które mają 0 na pierwszym bicie?
To nie powinno mieć wielkiego znaczenia, ale tak, to jest naturalna definicja.
Dziękuję, mam jeszcze pytania do następnych zadań:
Zadanie 5.
Co to jest wyrocznia O^{\pm}_f dla funkcji f, która zwraca więcej niż jeden bit? Czy zwraca ona argument pomnożony przez -1 podniesione do potęgi równej liczbie 1 w wyniku?
Czy w obwodzie O_f występuje właśnie wyrocznia O^{\pm}_f, czy po prostu obwód realizujący funkcję f, a obwód O^{\pm}_f należy wykorzystać osobno?
Zadanie 6.
Czy dobrze rozumiem, że O_f^{\pm}(x) = (-1)^{f(x)}x ? Wtedy dla każdego argumentu O_f^{\pm}(x) = -x, ponieważ -1^{-1} = -1^{1} = -1.
Czy może O_f^{\pm}(x) = (-1)^{\frac{f(x)+1}{2}}x?
Zadanie 5: Pomyliłem się. Zamiast O_f^\pm powinno być napisane O_f. Czyli dostajemy to, co narysowałem w obwodzie i w zadaniu należy ten obwód przeanalizować.
Zadanie 6: Nie. Funkcje f i g już są typu {\{0,1\}}^n \to \{-1,1\}, więc O_f^\pm po prostu mapuje stan |x\rangle na f(x)|x\rangle.
Czy w zadaniach 7, 9 może być tak, że obwód wygląda inaczej w zależności od bitu kontrolnego? Albo czy można użyć innych kontrolowanych bramek niż tylko CONTROLLED-O (np. bramka Hadamarda)?
Obwód nie może mutować. Musimy zbudować obwód, karmić go fotonami i mierzyć stan na wyjściu. Taki jest nasz model obliczeń.
Może Pan sobie używać bramek, jakich Pan chce, ale ma Pan dostęp tylko do podanej liczby wyroczni dla funkcji, które chcemy analizować (które można sobie gdzieś wkleić w obwodzie).
Zapraszam na ćwiczenia!
Chciałem dodać do tego posta co zawsze następujące informacje:
Forum na to niestety nie pozwala, tym niemniej wykład i lista są ogłoszone!
EDIT: Już mogę. Dzięki @Kacper_Kulczak.
Czy w zadaniach 10. i 11. chodzi o oszacowanie z jakimś prawdopodobieństwem?
Tak.
Czyli w algorytmie klasycznym rozpatrujemy model, w którym odpowiedzi na zapytania są z góry ustalone przed rozpoczęciem alogorytmu?
Chyba nie rozumiem pytania.
Mamy funkcję. Ona jest dana. Mamy oszacować, dla ilu argumentów daje
TRUE
. To nie jest jakieś pytanie o dolne granice. Nie konstruujemy adwersarza.
Dziękuję, to odpowiada na moje pytanie.
W zadaniu 3 stwierdzenie “przesuwamy nieparzyste kolumny na lewo, a parzyste na prawo” oznacza, że w wyniku tej operacji porządek na kolumnach będzie następujący: 1,3,5,7,...,2k-1,2,4,6,8,...,2k?
Chyba tak.
Zapraszam na ćwiczenia!