Zadanie 40M
Artur Błaszkiewicz
Podoba mi się Pana rozwiązanie. Wydaje mi się, że dowód by się przyjemniej czytało, jakby listę “Dowód będzie mniał następującą formę” napisał Pan jako listę (\begin{itemize} \end{itemize} lub enumerate), gdzie spostrzeżenia są poprzeplatane dowodami. Lematy są na tyle krótkie, że formułowanie ich zabiera miejsce. Dobrze by było, jakby taki dowód znalazł się na tej samej stronie co rysunek. Zaznaczyłem literówki do poprawienia. (Do drobnej poprawki.)
40MArtBla.pdf (178,4 KB)
Łukasz Klasiński
Ładne i jasne rozwiązanie z dziwną końcówką (od NWW(c_1, c_2,c_3) pod koniec pierwszej strony). Można łatwo pokazać, że dla każdej liczby naturalnej m>0 mamy NWW(m,m+1,m+2) \in \{m \cdot (m+1) \cdot m+2, \frac{m \cdot (m+1) \cdot m+2}{2}\} (w zależności od tego czy m jest parzysta czy nie). (Sugeruję drobną poprawkę, żeby umieścić czyste rozwiązanie na forum).
40MŁukKlas.pdf (159,8 KB)
Zadanie 40L
Mateusz Basiak
Ładne i jasne rozwiązanie. Moja jedyna uwaga to rachunki pod koniec rozwiązania. Wydaje mi się, że można je nieco
uprościć, jeśli chcemy pokazać że wielomian jest ostatecznie majoryzowany przez funkcję wykładniczą.
40LMatBasi.pdf (221,2 KB)
Piotr Gdowski
Bardzo ładne rozwiązanie. Nie mam uwag.
40LPioGdo.pdf (169,3 KB)
Michał Górniak
Rozwiązanie jest jasne i ciekawe. Autor nie korzysta ze wskazówek dla L, więc warto je przeglądnąć. Bardzo ładny rysunek.
Wydaje mi się, że akapit “Pokażmy zatem (2).” jest zbyt długi i powinien być podzielony na więcej akapitów.
Np. akapit 2 od “Najpierw przeanalizujmy literę 2.”, akapit 3 od " Rozpatrzmy teraz literę 0."
akapit 3 od “Ta liczba musi mieć taką własność”
40LMicGor.pdf (216,4 KB)
Grzegorz Klocek
Rozwiązanie jest ładnie i jasno pisane. Udało się autorowi uniknąć niepotrzebnych rachunków. Wydaje mi się, że końcówka
dowodu (też jasna) zyskałaby na wyodrębnieniu dwóch kluczowych kroków:
- Pokażemy, że najkrótsze słowo w \in csync(S) jest postaci 2 0^k 1, oraz
-
k musi mieć odpowiednią wartość.
40LGrzKloc.pdf (104,6 KB)