Zadanie 16
Barbara Zięba
Podoba mi się to rozwiązanie. Jest jasne i zwięzłe.
16BarZie.pdf (92,4 KB)
Michał Wierzbicki
*Trudno mi się czyta to rozwiązanie. Myślę, że należałby je poprawić. *
Przykładowy problem “Skutkuje to sprzecznością z naszym założeniem, …”. Którym założeniem? Może warto napisać je wprost.
16MichWierz.pdf (69,7 KB)
Nowa wersja: 16MichWierz2.pdf (77,3 KB)
Sławomir Górawski
Rozwiązanie jest poprawne, ale są w nim niejasności. Do drobnej poprawki.
“W takim razie φ musi zaczynać się od symbolu a (w przeciwnym wypadku równość na pewno nie byłaby prawdziwa).” To nie jest użyte w dowodzie, bo można założyć, że x \geq 0 i niczego w dalszym rozumowaniu to nie zmieni.
"Niech x – najmniejsza możliwa ilość symboli a na początku słowa z L_{\phi}". najmniejsza możliwa???
Proponuję:
“Niech x to największa liczba taka, że każde słowo w z L_{\phi} zaczyna się od a^x.”
Nigdzie w rozwiązaniu nie zostało użyte, że L_{\phi} jest niepusty.
16SlaGor.pdf (43,7 KB)*
Nowa wersja: 16SlaGor2.pdf (44,2 KB)
Zadanie 55
Adrianna Struzik
Zwięzłe i poprawne rozwiązanie.
“Zgodny z lematem o pompowaniu” warto napisać to wprost.
55AdrStr.pdf (81,6 KB)
Beata Janiak
Podobają mi się rysunki. Gdyby były jeszcze narysowane słowa po (od)pompowaniu, rozwiązanie byłoby jeszcze jaśniejsze.
W pierwszym rozważanym przypadku brakuje mi odwołania do nowego słowa, które można było nazwać np. w, tak, żeby
było jasne, do środka którego słowa się odwołujemy.
55BeaJan2.pdf (114,1 KB)
GdzieJestNemo?
Rozwiązanie jest poprawne a rozrysowanie słów ułatwia czytanie. Mimo tego jest rozpatrywanych dość dużo przypadków (przypadek 1 tak naprawdę składa się z 4 podprzypadków). Warto się zastanowić, w jaki sposób można ograniczyć liczbę przypadków. Można to zrobić na wiele sposobów. Przykładowo, jeśli L jest bezkontekstowy, to L przekrojone z językiem regularnym 1^* 0^* 1^* 0^* też. Dla tego drugiego języka, łatwiej jest pompować a przypadki zaznaczone niebieską kropką są niemożliwe. Proszę spróbować to poprawić, jeśli się uda.
55GdzieJestNemo2.pdf (87,0 KB)
Nowa wersja:
55GdzieJestNemo2.pdf (75,4 KB)
Maciej Korpalski
To jest raczej szkic rozwiązania, który nie jest dla mnie przekonujący. W przypadku 2. (oraz 4.) autor argumentuje, że “liczba jedynek w pierwszej połowie słowa się zmniejszyła”. Po takiej operacji podział słowa się zmienił, więc nie jest dla mnie jasne czy się faktycznie zmniejszyła. Rozwiązanie jest do poprawki.
55MacKor2.pdf (71,7 KB)
Poprawiona wersja:
55MacKor3.pdf (53,6 KB)
Oskar Wieczorek
Podoba mi się to rozwiązanie. Jest jasne i wystarczająco ścisłe, żeby być przekonujące. Zaznaczyłem drobne uwagi.
- W przypadkach 1,2 “Ponieważ |yz|<n” należy zamienić na “Ponieważ |ytz|<n”.
- Warto napisać, że pozostały przypadek “zy jest postaci 0^* i zawiera zera z obu połówek” jest niemożliwe.
55OskWie2.pdf (87,1 KB)